Jaluzele, perdele si draperii- Cum se pot combina?

Jaluzele sau perdere- Ce sa alegi ? Sau cum le poti combina?

Decorarea unei ferestre în sufragerie sau dormitor este o sarcină mai dificilă decât pare. La urma urmei, întregul aranjament ar trebui proiectat astfel încât să ofere nu numai o bună protecție împotriva soarelui și a ochilor vecinilor, ci să constituie și un frumos decor interior într-o casă sau un apartament. Deci, cum să combinați jaluzele și draperii pentru a crea o decorare funcțională și estetică a ferestrei? Și ce să faci pentru a evita senzația de cameră încărcată? Răspundem la aceste întrebări, printre altele, în următorul ghid de la experții noștri ActualArt.

Jaluzele și perdele – are sens această combinație?

Întrebarea de bază la care trebuie să se răspundă nu este cum să combinați jaluzele și perdele, ci dacă o astfel de combinație are deloc sens. Întrebarea este absolut justificată. Până la urmă, din punct de vedere practic, ambele servesc aceluiași scop. Împiedicarea pătrunderii luminii solare în interior și protejarea acestuia de ochii nedoriți ai vecinilor sau trecătorilor. Deci jaluzelele și draperiile au dreptul să existe împreună?

Așa cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri, totul depinde de exemplul specific. În unele interioare, chiar și draperiile, jaluzelele și perdelele vor arăta bine împreună. În altele, impresia nedorită de încarcat poate fi obținută prin agățarea doar a jaluzelelor și a draperiilor.

Cea mai simplă și de bază regulă pe care ar trebui să o respectăm atunci când amenajăm ferestrele într-o casă sau un apartament este: cu cât camera este mai mare, cu atât este mai mare numărul de decorațiuni pe care ni le putem permite . Mai mult, același principiu poate fi aplicat ferestrei în sine. Atunci când aveți ferestre mici, ar trebui să fiți mai moderat decât atunci când decorați geamuri mari.

Cum să combinați draperiile și jaluzelele?

Jaluzelele și draperiile din camera de zi pot fi combinate în diferite configurații. Mai jos descriem trei cazuri specifice in care exista jaluzele si perdele, rulouri exterioare cu perdele si jaluzele montate pe bagheta tamplăriei.

Jaluzelele și draperiile împreună

Jaluzelele și draperiile împreună sunt o combinație care funcționează bine aproape exclusiv în livinguri mari, săli de mese și dormitoare mari. 

Daca încăperile sunt mici, este foarte ușor să obțineți impresia de exces și de încărcat. Deși jaluzelele interioare impresionează în general prin ușurință și rafinament, atunci când sunt combinate cu perdele pot avea efectul opus. Trebuie amintit că în astfel de circumstanțe fereastra va fi dominată de linii orizontale și verticale – acest lucru poate contribui la „haosul conceptual” și la „încărcarea” vizuală a ferestrei.

Cu toate acestea, o jaluzea de interior cu perdele nu va fi întotdeauna o idee rea. Această soluție este perfectă pentru ferestrele înalte, care ajung de la podea până la tavan, și cele cu dimensiuni standard, dar amplasate pe pereți lungi, drepti. Atunci este mai ușor să menții proporțiile corespunzătoare între liniile orizontale și verticale create de jaluzele și perdele.

Rulouri exterioare si perdele – se pot combina?

Rulourile exterioare oferă o libertate mult mai mare. În primul rând datorită faptului că în cazul lor funcția decorativă a interiorului este neglijabilă. Sunt situate în exteriorul ferestrei și, prin urmare, în ciuda masivității și aspectului lor neoriginal, nu afectează în mod semnificativ amenajarea camerei de zi, dormitorului sau sufrageriei.

Datorita faptului ca jaluzelele exterioare asigura de obicei aproape 100% blackout, atunci cand alegi perdele, te poti concentra in primul rand pe aspectele estetice si pe potrivirea acestora cu designul interior. Perdelele în această configurație pot oferi doar dispersie luminoasă, nu întunecare. De asemenea, vă rugăm să rețineți că atunci când alegeți jaluzelele exterioare cu perdele, amenajarea poate fi completată cu perdele cu diferite modele.

Rolete textile cu prindere pe baghetă și perdele în sufragerie

Suntem ușor limitați de obtiuni atunci când alegem perdele și jaluzele montate pe bagheta tamplăriei.  Atunci cand montam jaluzele direct pe tamplarie înseamnă că acestea ies in evideță. În unele cazuri, combinarea unor astfel de jaluzele cu perdele poate da impresia de cameră încărcată.

Dacă vrem să combinămjaluzelele și perdelele ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe nuanțe ușoare, slabe – gri sau bej. Este mai bine să evitați perdelele și jaluzelele cu model în acest scop.

Jaluzele cu draperi – cum să le combinați?

Cum să combinați jaluzelele și draperiile? Indiferent ca alegem rolete sau jaluzele combinate cu perdele, trebuie sa fim atenti la combinatia corespunzatoare de culori. În acest context, merită să urmați unul dintre cele două principii: asemănarea sau contrastul:

  • Principiul asemănării – implică alegerea jaluzelelor și draperiilor în nuanțe similare. De obicei sunt bej, gri sau maro deschis. De fapt, asemănările nu se pretează la culori mai închise. Acumularea lor poate „încărca” vizual fereastra și poate face interiorul mai mic;
  • Principiul contrastului – se bazează pe culori contrastante, de exemplu, o jaluzea cu material semiopac cu o culoare deschisa cu și perdele mai întunecate. De obicei, draperiile sunt mai întunecate, iar jaluzelele mai luminoase.

Perdelele, rolete și draperiile combinate – merită?

În concluzie aceasta combinație se poate face daca aveti încaperi mari sau dacă ferestrele sunt de la pardoseală pană la tavan.

Dacă aveti încăperi mici si ferestre mici totuși se pot combina daca alegeți noantele si tipurile de materiale pretabile cu decorul dvs.

Totodată fiecare își poate crea un decor așa cum dorește, totul depinde de confortul și preferințele fiecărei persoane.

Pentru mai multe video si foto viziteaza pagina de facebook

Descopera gamele de materiale ale jaluzelelor noastre textile.